Dietetycy kliniczni

Dietetycy kliniczni pracują w szpitalach, placówkach opiekuńczych i innych placówkach opieki zdrowotnej, aby zapewnić terapię żywieniową pacjentom z różnymi schorzeniami i zapewnić konsultacje dietetyczne pacjentom i ich rodzinom. Konsultują się z innymi pracownikami służby zdrowia, aby przejrzeć tabele medyczne pacjentów i opracować indywidualne plany w celu spełnienia wymagań żywieniowych. Niektórzy dietetycy kliniczni będą również tworzyć lub realizować programy edukacji ambulatoryjnej lub publicznej w zakresie zdrowia i żywienia. Dietetyk kliniczny może świadczyć wyspecjalizowane usługi w zakresie żywienia i diety, karmienia rurkami (tzw. Żywienie dojelitowe) i żywienia dożylnego (zwanego żywieniem pozajelitowym), takiego jak całkowite żywienie pozajelitowe (TPN) lub peryferyjne żywienie pozajelitowe (PPN).

Warto sprawdzić stronę http://apdietetyka.pl

Dietetyk biznesowy

Doświadczenie dietetyków w żywieniu jest często poszukiwane w mediach – na przykład dostarczanie opinii gości ekspertów w wiadomościach telewizyjnych i radiowych lub pokazach kulinarnych, felietonista gazety lub czasopisma lub źródło informacji dla restauracji na temat opracowywania przepisów. Dietetycy biznesowi mogą tworzyć książki lub biuletyny korporacyjne dotyczące żywienia i dobrego samopoczucia. Pracują również jako przedstawiciele handlowi dla firm produkujących żywność.