Dieta to w rzeczywistości nic innego, jak sposób odżywiania danego człowieka. Bardzo często kojarzy się ją jednak błędnie wyłącznie z dietą odchudzającą. Tak naprawdę na diecie jest jednak każdy z nas.

Podstawowy podział diet

Nauka o żywieniu wyróżnia cztery podstawowe rodzaje diet. Są to kolejno: dieta zwyczajowa albo inaczej naturalna (czyli inaczej powszechny dla danej społeczności sposób odżywiania się, dla medycyny – dieta podstawowa); dieta alternatywna (do których zalicza się wegetarianizm, weganizm czy niektóre diety eliminacyjne; polega na podjętej w sposób świadomy rezygnacji z niektórych produktów żywieniowych); dieta lecznicza lub terapeutyczna (w której ze względów zdrowotnych zmodyfikowano podaż niektórych składników energetycznych i substancji odżywczych; dieta niezbilansowana pod względem potrzeb zdrowego człowieka, ale uzasadniona terapeutycznie); oraz dieta doświadczalna (wykorzystywana w badaniach żywieniowych głównie na zwierzętach dieta opierająca się na specjalnie skomponowanym pożywieniu). Do powyższych dodać można jeszcze dietę modyfikowaną (a konkretnie podstawową-modyfikowaną). Zawarte są w niej wszelkie niezbędne substancje odżywcze, różni się od diety podstawowej konsystencją (na przykład dieta płynna czy dieta papkowata).

Dieta odchudzająca

Dieta odchudzająca to sposób odżywiania mający w konsekwencji doprowadzić do spadku mały ciała i ogólne poprawienie wyglądu naszej sylwetki (poprzez zmniejszenie ilości tłuszczu w organizmie i zwiększenie masy mięśniowej). Dieta odchudzająca powinna być przede wszystkim zdrowa. Oznacza to głównie ograniczenie spożycia cukrów prostych (słodyczy, napojów gazowanych) i tłuszczy zwierzęcych. W dalszym ciągu powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi niezbędną ilość energii i substancji odżywczych. Niestety większość popularnych diet odchudzających, którym ulega wiele osób omamionych wizją szybkiej i znacznej utraty wagi to diety niezdrowe, nieodpowiednio zbilansowane, zbyt niskokaloryczne, często wyniszczające i szkodliwe. Ponadto efekt, jaki da się dzięki nim osiągnąć jest zazwyczaj krótkotrwały i szybko pojawia się tak zwany efekt jo-jo, czyli nawrót utraconych (zwykle w postaci wody, a nie tłuszczu) kilogramów, często z nawiązką. Aby schudnąć zdrowo i na stałe konieczne jest wybranie zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety. W jej ustaleniu pomóc może wizyta u dietetyka. Dietetyk to osoba zawodowo zajmująca się dietą, która ukończyła odpowiednią szkołę i kursy dietetyczne na które można wziąć kredyt.